A shiatsu fejlődése és elterjedése Japánban

Namikoshi / Nippon shiatsu

1925-ben Tokujiro Namikoshi megalapította saját shiatsu iskoláját. Nagyban neki köszönhető, hogy 1957-ben a Japán Egészségügyi minisztérium elismerte a shiatsut, mint független terápiás módszer. Namikoshi nem tartotta fontosnak a meridián hálózatot, a hangsúlyt inkább a test szerkezeti felépítésére, az idegrendszer működésére, valamint a nyomáspontok anatómiai elhelyezkedésére helyezte. Namikoshi a shiatsut megpróbálta a nyugati orvosi megközelítés keretein belül tartani. Erre a shiatsu irányzatra jellemző a pontnyomás kombinációk alkalmazása.

Masunaga / Zenshiatsu / Iokai Shiatsu

Shizuto Masunaga (1925-1981) igazi shiatsus családban nőtt fel, édesanyja Tempaku tanítványa volt. Később Namikoshi iskolájában végzett, majd 10 évig tanított is ugyanott. Közben a Kiotói egyetemen Pszichológia szakot végzett, majd a Tokiói egyetemen tanított. Pszichológiai tanulmányait felhasználva élete munkája és öröksége az általa létrehozott úgynevezett kiterjesztett meridián rendszer (Masunaga meridiánok). Elmélete szerint azok a klasszikus meridiánok, melyek a lábakon futnak megtalálhatóak a karokon, illetve az eredetileg karokon futó meridiánok kitapinthatóak a lábakon is. Véleménye szerint az energetikai funkciók az egész testen megnyilvánulnak. Ebben a szemléletben a meridiánok teljes lefutását kezelve mélyebb szinten lehetséges az érzelmi folyamatok harmonizálása, támogatása. Az általa megalkotott zenshiatsu irányzatban Masunaga visszahozta a hagyományos japán módszereket, mint a hara(has) diagnosztika és kezelés, valamint a pontnyomásokat a meridiánok teljes lefutása mentén alkalmazza nem csak az akupunktúrás pontokon.

Korai halála után főbb tanítványai, mint Ohashi, Pauline Sasaki vagy Saul Goodman  folytatták munkásságát és nagyban hozzájárultak a shiatsu elterjedéséhez és népszerűsítéséhez a nyugati világban.

Európában

Az európai shiatsu bölcsője a svájci alpokban található Kientalerhof Shiatsu School. A 80-as években Saul Goodman a Shin Tai intézet létrehozója itt alkotta meg a Shiatsu alapkezelés menetét, ami a mai napig részét képezi az oktatásnak. A következő évtizedekben olyan nagyszerű tanítók kerültek ki, majd később az oktatásban is részt vettek, mint Dr.Wilfried Rappenecker és Herbert Wiesenhofer.

Ezt a hagyományt folytatva nagyszerű tanárom, Madocsai Eszter a Nemzetközi Shiatsu Iskola létrehozója fektette le a magyarországi shiatsu alapjait, amely az elmúlt 20 évben folyamatosan fejlődik, válik egyre népszerűbbé hazánkban is.

A shiatsu az elmúlt 100 évben folyamatosan változott, mindig képes volt megújulni és reagálni a modern világ kihívásaira, integrálva a nyugati módszereket a saját keretein belülre a hagyományok tiszteletben tartásával, illetve a saját teóriáját a nyugati tudományos megközelítéshez formálva.